Gyermekekért Baráti Kör

Programok

Szlovákiai barangolás

Október 21-én  csapatépítő szlovákiai kiránduláson vett részt Egyesületünk.  Első állomásunk Gács község volt,  ahol megcsodáltuk a Forgách kastélyt,  elegáns megjelenése az osztrák udvari építész Mayerhoffer András ízlését  dicséri. A település  szülötte Csontváry Kosztka Tivadar festőművész, itt volt patikus  1884-től 1894-ig. A következő állomásunk, Szlovákia legmarkánsabb néprajzi régiójának központja,  Gyetva volt.  A gyetvai népművészet mestereinek eredetiségéről és alkotókészségéről a sajtárok, fujarák,  fokosok és bőrdíszmüvek tanúskodnak. A vidék legfigyelemreméltóbb képzőművészeti alkotásai közé tartoznak az út menti faragott fakeresztek és a temetői sírkeresztek. Figyelmet érdemlő a gyetvai hímzés is.  A történelmi városközpontban található Polyana-hegyalja Múzeum, ahol   a népi kultúra gazdag hagyományával ismerkedtünk. Csodálatos hímzéseket,  faragott fokosokat és 1848-ból megmaradt fakeresztet illetve  fakereszteket láttunk.  A múzeumlátogatást követően Szlovákia  tradicionális ételét, a bryndzás, illetve a  káposztás haluskát fogyasztottuk.

 

Bárnában jártunk

A vetélkedő résztvevőivel Bárnába utaztunk a téli szünet megkezdése előtt, december 17-én. Első utunk a Mézeskalács házba vezetett, ahol megcsodáltuk Gajdár Zoltánné népművész mézeskalács alkotásait. A tájházként is funkcionáló ház belső terét népművészeti tárgyak és bútorok díszítik, amelyek egykoron használati tárgyként szolgáltak. Marczi Zsolt, helyi művész kézzel készítette és festette a ház minden részletét a kicsi gombáktól a ház oldalán csüngő lopótökig. A település óvodája adott helyet a csoportnak, ahol Gajdár Katika népművész tanította és segítette a gyerekeket és a felnőtteket az előre elkészített mézeskalácsok díszítésében. A kézművesség után ellátogattunk a helyi önkormányzathoz, ahol a betlehemet néztük meg, majd kisétáltunk a Kálváriára, ahonnan gyönyörködtünk a csodás panorámában. A remek kirándulás idegenvezetője Czene Gyuláné nyugalmazott pedagógus volt.

Salgótarján 100 éves

Az idei évben november 25-re szerveztük Salgótarján „A föld mélyéből ébredő város” 100
éves városismereti vetélkedőt. A rendezvényre a SÁIK Arany János Tagiskolája két
csapattal, a Beszterece -lakótelepi Tagiskola, a Bázis Jelenlétház, a Petőfi Sándor Tagiskola, Etesről a Kilátó Tanoda és a Mocsáry Antal Általános Iskola Etesi Tagintézménye egy-egy három fős csapattal jelentkezett. Az általános iskolások csapata negyedikesektől hatodikosokig ,az információgyűjtésben és a tanultak prezentálásában a bányászéletet, az ipart, a szobrokat és természeti értékeinket mutatták be. Egy motivációs videó megtekintésével kezdődött, majd interaktív csoportfeladatok megoldásával folytatódott az esemény, melynek résztvevője volt Nagy Lajosné Bereczki Mária nyugdíjas pedagógus író, akinek könyve adta a vetélkedő címét. A sikeres vetélkedőt Bíró Szilvia, a SÁIK Petőfi Sándor Tagiskolája pedagógusa moderálta.

Közgyűlés

2022. november 16-án a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban a
Gyermekekért Baráti Kör alelnökeinek és elnökségi tagjainak megválasztására került sor. A korábbi alelnököket: Csák Tímeát és Fekécs Zoltánt és elnökségi tagokat: Tóth Mariannát és Gőz Katalint egyhangúlag elfogadta a tagság. Megbízatásuk 2027. november 16-ig szól. Az egyesület a tagdíj mertékében is döntött, valamint javaslatok születtek a tavaszi közösségépítés helyszínére.